Varför färganalys?

Varför färganalys?

Nu är färganalyser mer populärt än någonsin och det pratas om detta på nyheter och sociala medier. Men varför ska man egentligen göra en färganalys?

Man kan absolut ha exakt vilka färger man vill och som man tycker om men jag gissar att du har några plagg i garderoben som du egentligen tycker om men när du tar dem på dig så åker de av igen. Det är ganska ofta att det just är färgen som känns fel. Du kan känna dig blek och färglös. 

"Rätt färg" hjälper DIG att synas och ta plats. Den tar fram dina egna färger på ett smickrande sätt och får dig ofta att trivas bättre med din look. 

Ofta har man en egen känsla över färger man tycker man passar i och de brukar ofta stämma bra när man gör en färganalys. Ditt eget öga hjälper nästan alltid till. 

Vår, sommar, höst eller vinter?

I en färganalys så delar man in de olika färgerna i årstider. Tittar man närmare på hur det ser ut i de olika årstiderna så stämmer färgerna bra överens med vilka färger man ska bära. Våren med sina klara färger, sommaren är lite mer nedtonad med sand och hav, hösten är väldigt karaktäristisk i sina färger och på vintern med det vita och svarta syns de starka färgerna tydligare. 

Förutom att delas in i en årstid så har de olika årstiderna tre kategorier. Du kan vara sann eller typisk i dina färger, du kan också vara ljus då din färgkarta ofta är lite mer dämpad eller du kan vara kontrastfull då du själv ofta har rika kontraster i dina färger. Så totalt har vi 12 benämningar. 

Hur går en färganalys till?

Jag brukar börja med att sätta mig ner och att vi tillsammans lär oss mer om varma och kalla färger och vad det är för skillnad. Detta underlättar mycket framåt när du ska välja dina färger. 

Därefter gör jag själva färganalysen. Då tittar jag på dina färger och hudton. Därefter hittar jag exakt dina färger med hjälp av mängder av färgkartor i olika nyanser för hud, hår och ögonfärg. Varje färg har en egen kordinat och dessa tre kordinater säger vilken årstid du är. Därefter tar jag fram tyger i olika färger för att vi tillsammans ska "känna in" dina färger och hur de överensstämmer. 

Ofta brukar man känna att det stämmer bra men ibland kan det kännas överraskande. Då får vi tillsammans titta på dina färger och se vad som gör att du har den känslan. Ibland kanske man har färgat håret i en nyans som inte känns helt bra. Allt detta tar jag hänsyn till när jag gör din färganalys. 

Till sist så sätter vi oss igen och vi tittar på de kläder du har haft med dig och hur de passar in i dina färger. 

Färgkartan som ingår

När du har gjort din färganalys så ingår det en färgkarta. Den är framtagen helt efter dina färger och du får även de kordinater som jag har tagit fram. Totalt är det mellan 40-45 färger och du använder bäst genom att dra ut den och hitta de rätta nyanserna. Men den är även bra att dra ut vissa färger och se hur dessa passar ihop om du t ex vill mixa färger eller köpa mönstrade plagg. Kordinaten med hudton är perfekt när du ska köpa foundation och likaså de röda tonerna när du ska välja läppstift. 

Färgkartan levereras ungefär 6 veckor efter din färganalys då den görs till dig.

Är du sugen på en färganalys så tipsar jag om att komma i en grupp då det ofta är roligt när man gör det tillsammans. 

Här kan du läsa mer och maila mig gärna på margareta.hallin@50something.se om du har frågor eller vill boka. 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.