En "tesnobb" med eget te!

En "tesnobb" med eget te!

När jag var för drygt 15 år sedan slutade med kaffe så tyckte jag inte ens om te. tyckte det var blaskigt och hade inte alls den fyllighet som jag tyckte att kaffet hade. Mina teupplevelser var väl som för många andra några olika tepåsar.

Kaffe gick dock inte att dricka då jag märkte att koffeinet påverkade mig på ett negativt sätt. Så jag körde på med koffeinfritt kaffe som i ärlighetens namn också är ganska blaskigt.... 

På svenska kaféer och uteställen är det skrämmande sällan man serverar koffeinfritt kaffe och vid ett tillfälle i Stockholm när jag beställde te kom jag till tehimlen. Det var en söderblandning men den äkta förstås från tea Centre på Hornsgatan i Stockholm. Körde genast dit och köpte mig en rejäl påse. Äntligen hade jag hittat ett gott te. 

Sedan dess har jag hittat fler favoriter och alla är handplockade där ett är från Frankrike! Jag har blivit kallad tesnobb då jag tackar nej om det bara erbjuds Lipton och har en egen tekopp med till jobbet. Gillar med fat och tunt porslin! 
Ett tag när jag reste runt i Sverige gick jag alltid till tebutiken och köpte med mig deras egna blandningar. Ett av mina favorittéer heter Prince Philip görs i den mysiga lilla teaffären, Indiska Te & Kaffemagasinet i Göteborg. Här är det nu tredje generationen som har tagit över butiken sedan den startade av deras farmor på 30-talet.

Att göra egna téer har jag drömt om i flera år och när jag tog beslutet så vände jag mig självklart till mina lokala specialister, Camilla och Ulrika som har gjort teblandningar sedan de var små. 

Vi träffades och eftersom jag var en tidigare frekvent kund så  visste de om mina smakpreferenser. Jag fick med mig 5-6 stycken att starta med. Många var goda men en stack ut rejält. Ett grönt te som jag egentligen inte är särskilt förtjust i. Så det blandades nya och jag hämtade upp mängder av påsar att smaka på. Jag fick inget veta om smakerna som var i förrän efteråt.  

Varenda smak skulle analyseras med fyllighet, utseende, smaker som framträdde mm. Två av dessa téer stack ut direkt och jag bestämde mig på studs. Några av dem har varit riktigt bra men kan behöva "twistas" till en aning. 

Men nu  var jag helt klar med tre smaker som nu har fått börja min samling. Men jag vill ha ytterligare en nu i starten, ett te som passar mer till frukost och inte är riktigt lika fylligt. Ett "lättdrucket" te men ändå med fina smaker. 

Jag tycker om att döpa mina produkter jag tar fram efter släktingar som har funnits i min närhet. Mina mönster är alla namngivna efter min mormor som var sömmerska. när fler mönster kom till så fick de namnen efter hennes systrar.

Men nu skulle téerna ha namn. Min farmor Elsa som bodde i Stockholm var underbar, härlig och framförallt med en underbar humor som alla på pappas sida av släkten. Farmor startade alltid dagen med en stor kopp te i sin enorma Ostindiakopp (som tyvärr inte tillverkas längre) med en skiva citron i. Hon hämtade Svenska Dagbladet och gick tillbaka till sängen. Så det kändes självklart att téerna skulle få namn efter henne. Hennes smeknamn var Essa och det fick  bli mitt  No 1-te. Ett svart fylligt te med mango, persika, apelsinblommor och annat som gör det både vackert och så fylligt jag önskar. 
Mitt andra te som är blandat svart och grönt blev stjärnor i skallen direkt! Papaya, rabarber, björnbär, vanilj och vackra blommor som gör det här téet till det vackraste jag har sett. Det fick heta Dalton som mellansystern kallades. Till sist fick lillasyster Flory sätta namnet på det gröna jag föll för allra först. Det är lite likt Dalton men har ändrats lite i proportionerna och även tillsatt mangobitar. 

Tre olika téer finns alltså nu som noga har tagits fram av mig. Det förpackas i lyxiga svarta på påsar som är helt förslutna och med fina etiketter eller en burk som känns lite lyxigare. Inuti burken ligger en cellofanpåse som är försluten. 
Båda förpackningarna väger 100 gr. 

Så ni förstår lyckan nu med att kunna presentera helt egna téer! Jag hoppas att du ska bli nyfiken och vill du smaka så kom förbi till Lobh Studios på Rosengatan 2 i Linné/Göteborg där du kan få prova och lukta men även handla te förstås. 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.