Veckans 7

Veckans 7

Har fått flera kommentarer om att Veckans 7 var väldigt uppskattat så jag fortsätter och delar med mig av sju saker som intresserar mig just nu. Vad som ligger i tiden, något evenemang, en bok, eller en tanke som poppat upp.

Veckans mat

Nu kommer primörerna!! Jag köpte med mig två knippen sparris senast jag var och handlade. Så fina och tunna nu. Den ena hällde jag kokande vatten över en kort stund så att krispigheten finns kvar och åt till gravad lax, potatis och hovmästarsås. Tröttnar aldrig. Det andra knippet gjorde jag en paj av. Köper färdigt skal för att det ska gå fort men jag måste säga att det är stor skillnad på att göra skalet själv med riktigt smör. Vispar ihop 3 ägg, blandar cirka 2 dl grädde och mjölk och river ner 1.5-2 dl västerbottenost och salt & peppar. Ovanpå lägger jag sparrisen på rad. Ugn 200 grader cirka 30 min eller tills äggstanningen ”stannat”. Enkel middag med en sallad.

Veckans födelsedag…. som kom av sig!

I år fyller Göteborg 400 år. Det har planerats firande sedan flera år tillbaka men ni som bor eller har besökt Göteborg och sett allt som byggs kan nog förstå att de ansvariga för firandet nog är en smula tacksamma för pandemin. Hur hade det sett ut med ett firande med halvfärdiga projekt. Det blir ett mindre firande men det stora balunset är planerat till 2023.

Bilden ovan, som är en pressbild från boken nedan, som jag är sugen på att köpa är från Kungsgatan 1973. Ser det inte vansinnigt mysigt ut? Vad hände med alla småbutiker? Jo, jag vet ju att internet tog över men är inte detta en härlig målbild ändå? Eller är jag bara nostalgisk?

Älskar böcker med bilder hur det såg ut förr. Kan sitta länge och fundera på hur det såg ut förr. Den här är jag verkligen sugen på att köpa och försvinna bort i en lång stund.

Veckans film

Den här underbara filmen såg jag på Hagabion (när de tiderna rådde…). Det är en film som är baserad på en sann historia om Florence Foster Jenkins, en rik änka som älskar att sjunga men sjunger förfärligt men som älskar att uppträda. Det är en fin film men också tragisk. Den franska filmen ligger på SVT t om 15 maj.

Det har också gjorts en amerikansk version med Meryl Streep och Hugh Grant några år senare. Gillad eäven denna men det är ändå något med fransk film som jag gillar. Men se även denna tycker jag. Ligger på Netflix.

Veckans vill ha

Känner mig rätt så nöjd med inköp av kläder nu och tittar inte så mycket. Har så mycket fint i garderoben och att kombinera det jag har känns så kul nu. Men den här har jag letat efter i evigheter. Numera är man ju ute och går jämt och den här hade jag nog använt varje dag om jag hade haft. Men den är ALLTID slut. Om någon hittar så snälla hör av er! Tröjan heter Women’s Retro Pile Fleece Hoody.

Veckans hållbara resenyheter

Att vi bör åka mer tåg är väl ingen som har missat men för att underlätta valen för konsumenten så krävs det att myndigheter och regering tar beslut. Detta har man gjort i Frankrike som nu förbjuder flygresor där resan med tåg tar 2.5 eller mindre. Så bra! Jag har rest massor mellan Stockholm och Göteborg i jobbet och alltid tagit tåget. Tycker det är oerhört bekvämt att det är en resa sen är man i city. Att ta flyget känns stressigt med en massa moment innan man är framme.

Många vill resa mer med tåg utomlands men de som har försökt har märkt att det är nästintill omöjligt att boka. När jag var i Monaco och skulle åka tåg till Cinque Terre och Florens fick vi först hoppa av tåget vid gränsstaden Ventimiglia för att kunna köpa tåg för resterande del av resan. Samma sak på hemvägen. Tåget har inte en gemensam plattform som flyget har vilket gör det enormt bökigt när man ska boka. Men nu kommer SJ med nyheter som gör det möjligt att boka tåg utanför Sverige. Heja!!

Veckans enklaste efterrätt

Den här godaste och snabbt fixade efterrätten bjöd min bror på för flera år sedan. Den är så vansinnigt god i sin enkelhet. Lite vuxen och lagom söt och du svänger ihop den på nolltid

Ett paket ballerina kladdkaka
Vaniljglass av godare sort…
Kaffe

Mosa en kaka per person med en gaffel på en tallrik. Lägg upp glassen i en efterrättsskål. Lägg kaksmulorna över och häl på 1-2 msk kaffe. Servera direkt. KAn se enkelt ut men jag lovar att den här smakkombinationen gör dig överraskad!

Veckans bok

När jag såg att Happy Jankell själv läser in sin bok Livlina så bestämde jag mig för att lyssna. Det visade sig vara ett bra val för hon läser med en inlevelse som gör att man bara vill fortsätta lyssna. Boken handlar om Liv som är hypokondriker och som söker hjälp för att må bättre. Snart har hon hamnat i en situation med den äldre läkaren som hon träffar via en digital läkarmottagning och ett förhållande inleds. Men boken handlar även om systerskap och familjeförhållanden och hur det outtalade kan smärta. Läs eller lyssna gärna!

Kommentera gärna om du gillar eller har tips på saker som bör vara med i Veckans 7.

2 kommentarer

  • Pernilla/I will not keep calm

    Efterrätten ska jag absolut pröva! Låter jättegott. Som Affegato med kaksmulor. Har faktiskt aldrig smakat Affegato, men säger det ändå. Älskar kaffeglass 🙂

    • mhallin

      Ja, det måste du göra. Den är så oväntat god. Har du prövat Kaffeglassen från Klingglass? Kling finns på några få utvalda ställen i Göteborg och jag brukar köpa några varje gång. Så håller med, älskar kaffeglass!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *